Drejebænken - Stratos FU-230Den gamle JET 1229VS drejebænk.
Min første drejebænk var en JWL-1220VS med variabel hastighed. Det er en meget solid og stabil maskine, som desværre kun har en pinolhøjde på 150mm. Jeg har været meget tilfreds med maskinen, som er en perfekte begynder drejebænk som jeg nåede at dreje mere end 150 vellykkede træskåle på.

Efter omhyggelige overvejelser besluttede jeg (august 2018) derfor, at det var tid til en opgradering af min drejebænk. Jeg satte derfor den gamle JET maskine til salg på wwww.dba.dk hvilket til min overraskelse og glæde resulterede i, at maskinen med tilbehør var solgt til prisen allerede dagen efter.Den nye Stratos FU-230 drejebænk.
Afløseren blev en Stratos FU 230 som har en del vigtige fordele sammenlignet med JET maskinen: Pinolhøjde på 230 mm, flyt- og drejbar motorblok, samt en mere solid konstruktion. JET maskinen vejer ca. 40 kg mens Stratos maskinen (bordmodellen) vejer hele 115 kg!

 

Beskrivelse af Stratos FU 230 bordmodel

Jeg er ret imponeret over Stratos drejebænken. Den mekaniske forarbejdning er usædvanlig fin, der er tænkt på en mængde detaljer og hele maskinen virker meget solid og veldimensioneret. Prisen (kr. 18.000) taget i betragtning ser det ud til, at det har været et meget godt køb.

Der er flere oplysninger om maskinen (desværre med samtlige mål i tommer/inches, = 25,4 mm) i den engelske manual - selvom flere ting er ændret/modificeret på den version, som jeg har købt: For eksempel er frekvensomformeren ikke længere indbygget i understellet, men findes nu i et separat (blåt) kabinet, som er elektrisk forbundet direkte med motorblokken.

Det betyder, at understellet/vangen og motorblokken ikke længere er forbundet med ledninger, men kan håndteres hver for sig under monteringen. Hovedafbryderen findes derfor nu på frekvensomformerens kabinet - og ikke som beskrevet i manualen på siden af understellet. En praktisk detalje, som gør opsætningen en del lettere.

Er du interesseret i at vide mere, findes Mike Waldt's udmærket gennemgang af drejebænken på youtube: The Stratos FU 230 Wood Lathe Review

Den flytbare kontrolboks med kraftig magnetbagside.
De to faste gear ved flytbar rem. Bemærk også låsepinolskruen der forhindrer afskruning af centrerpatronen ved baglænskørsel. Hullet i lejet er beregnet til at indsætte en tap, der forhindrer akslen i at dreje ved afskruning af værktøjer. Tappen er også forsynet med en kraftig magnet, så den kan anbringes hvor som helst på drejebænken.

Jeg er endnu ikke begyndt at arbejde med maskinen (den 24. august 2018) blandt andet på grund af havevanding for at redde vore nyplantede træer, buske og roser, men vil efterhånden som jeg får erfaringer, der er umagen værd at dele, viderebringe dem her... 

Opsætning af Stratos FU-230 i værkstedet

For at montere den større og tungere Stratos drejebænk på arbejdsbordet var det for det første nødvendigt, at sænke bordet 50 mm for at opnå den korrekte arbejdshøjde (afstand fra gulv til drejerens sænkede albue). Da vangen er længere, måtte den trekant, som understøtter vangen, når den er drejet 45 grader ud fra bordet, gøres større. Både bord og trekant er bygget af to sammenlimede gulvspånplader, som for en billig penge giver en tungt og stabil bordplade.

Den gamle drejebænk var monteret med bræddebolte med hovedet på undersiden af bordet og møtrikker på oversiden. Den nye Stratos bordmodel har i stedet for gevindhuller i vangens fødder beregnet til montering af maskinskruer (Sætskrueer 3/8x64 UNC A2 DIN933) fra undersiden af bordet. Jeg anvendte skruer som var 64 mm lange og med gevind i hele boltens længde. De passede uden afkortning til arbejdsbordets tykkelse (44 mm)

Det betyder, at man ikke kan se, hvor hullerne i bordpladen skal bores, men er nødt til at måle sig frem til de rette positioner. Det lyder ret nemt, men min erfaring viser, at det slet ikke er så simpelt, som det lyder. Boltenes diameter er 9,2 mm og hullet 10,0 mm så det er ikke megen plads til unøjagtigheder.

For at undgå besværligheder, lavede jeg en 1:1 skabelon i 8 mm krydsfiner, som passede nøjagtig til bolthullerne. Skabelonen blev dernæst lagt på bordet og holdt fast i den rette position af et par skruetvinger. Endelig blev hullerne boret med at 10 mm metalbor styret af en holder til boremaskinen, som sikrer, at der bores lodret. Skulle der være andre, som står for at montere en Stratos drejebænk på et bord, er du velkomne til at overtage skabelonen (send en mail til: swr@seqtools.dk).

Montering af vangen på arbejdsbordet.
Drejebænken er således boltet fast til et meget solidt arbejdsbord fremstillet af to tunge, sammenlimede gulvspånplader fastskruet til murstensvæggen bagtil og støttet langs forkanten med 5 ben, fire langs den smalle bordplade og et enkelt ben under spidsen af trekanten. For en sikkerheds skyld er det femte ben holdt på plads med en tap, der passer i et hul i værkstedsgulvet.

Den trekantede udbygning af bordet, der vinkler drejebænken 45 grader ud fra væggen, gør, at man kan stå for enden af drejebænken under udhulningen af skålene. Sammenlignet med den gamle JET drejebænk, kan motorblokken på Stratos bænken forskydes (og drejes) på vangen, hvilket giver en endnu bedre arbejdsstilling når skålene udhules.

Næste punkt på dagsordenen var så at få den uhåndterlige motorblok med frekvensomformeren og styreboksen flyttet fra carporten til dens endelige plads på vangen. Og så er det godt, at man er gift med en sej kone, der ikke er bange for at tage fat, når det gælder. Vi løftede tunge motorblok op i trillebøren og kørte det hele ind i værkstedet. Ved forenede kræfter fik vi løftet motorblokken på plads på vangen uden at beskadige ledningerne mellem frekvensomformeren og motoren.

Endelig var der forskellige småting, som skulles ordnes: (1) En hylde til centrerpatroner, anlæg mv, (2) Udsugningstragten skulle forhøjes, (3) Et 230 V udtag til strømforsyningen (en ledig 400 v gruppe blev delt i tre 230 v stikkontakter) samt (4) en sokkel til bænksliberen så den passede i højden efter bordet var sænket 50 mm.

Hylde, Tragt, 230V/16Amp udtag og Bænkslibersokkel.
Og så kunne vi omsider træde tilbage og betragte vidunderet, klar til brug...
Imponerende ikke sandt?
 

Tilpasning af mine hjælpeværktøjer

Til den gamle JET drejebænk havde jeg lavet et par hjælpeværktøjer dels til drejning/slibning af vanskelige emner, dels til montering en 300 mm slibeskive. Da den nye Stratos drejebænk er højere (pinol over vange afstand) var det nødvendigt, at tilpasse de to styr til den nye maskine.

Sliberondel

Som det ses på billedet herunder blev planet hævet 73 mm ved hjælp af en ramme fremstillet af en almindelig taglægte. Rammen blev limet sammen og limet til det gamle understel. Hullet (8 mm) til 90-grader styrets bolt blev boret igennem rammen fra det eksisterende hul i planet.

Afstanden mellem de to vanger på Stratos maskinen er bredere end JET maskinens, hvorfor det var nødvendigt at ændre bredden på styret, der sikrer, at slibeplanet centrerer nøjagtigt (se det øverste billede). Heldigvis passede den oprindelige anordning til at fastholde slibestyret.

Endelig købte jeg en 33 x 3,5 mm -> 1" 8 tpi adapter så flangen på de gamle 300 mm slibeskiver kunne anvendes. Adapteren er forsynet med pinolskruer således at adapteren kan sikres mod at blive skruet af ved baglæns-kørsel.

Læs videre om anvendelsen af denne slibeanordning under menupunktet: Sliberondel.

Styret til slibning med 300 mm rondellen.


Styr til båndpudser

Tidligere har det vist sig meget vanskeligt/umuligt, at dreje skåle af meget inhomogent træ. Forskellen i hårdhed mellem sunde områder og stærkt henfaldne/svampeangrebne områder gør, at traditionel drejning selv med superskarpe drejestål uvægerligt fører til voldsomme tear-outs. Se afsnittet: Holder til båndpudser

Overgangen til den større Stratos maskine medførte, at den holder, jeg havde lavet til den gamle JET maskine, var for lav. Derfor blev den lodrette del af styret forlænget med 50 mm således at midten af båndpudserens bånd nogenlunde passede med midten af den opspændte akål.

Som det ses på billedet herunder savede jeg den lodrette del af på bordrundsaven af. Uheldigvis væltede den lange fod den forkerte vej og ramte rundsavsklingen som pløjede nogle grimme spor i foden, som senere måtte repareres med Plastic Padding (man er desværre ikke heldig hver gang).

Det forlængede styr til båndpudseren. Bemærk det tilføjede, lodrette stykke på billedet til venstre.
 

Erfaringer med Stratos drejebænken

 

Min trofaste JET 1220VS solgt

besøg siden 2014 =