Drejebænken - Stratos FU-230Den gamle JET 1229VS drejebænk.
Min første drejebænk var en JWL-1220VS med variabel hastighed. Det er en meget solid og stabil maskine, som desværre kun har en pinolhøjde på 150mm. Jeg har været meget tilfreds med maskinen, som er en perfekte begynder drejebænk som jeg nåede at dreje mere end 150 vellykkede træskåle på.

Efter omhyggelige overvejelser besluttede jeg (august 2018) derfor, at det var tid til en opgradering af min drejebænk. Jeg satte derfor den gamle JET maskine til salg på wwww.dba.dk hvilket til min overraskelse og glæde resulterede i, at maskinen med tilbehør var solgt til prisen allerede dagen efter.Den nye Stratos FU-230 drejebænk.
Afløseren blev en Stratos FU 230 som har en del vigtige fordele sammenlignet med JET maskinen: Pinolhøjde på 230 mm, flyt- og drejbar motorblok, samt en mere solid konstruktion. JET maskinen vejer ca. 40 kg mens Stratos maskinen (bordmodellen) vejer hele 115 kg!

 

Beskrivelse af Stratos FU 230 bordmodel

 

Opsætning af Stratos FU-230 i værkstedet

For at montere den større og tungere Stratos drejebænk på arbejdsbordet var det for det første nødvendigt, at sænke bordet 50 mm for at opnå den korrekte arbejdshøjde (afstand fra gulv til drejerens sænkede albue). Da vangen er længere, måtte den trekant, som understøtter vangen, når den er drejet 45 grader ud fra bordet, gøres større. Både bord og trekant er bygget af to sammenlimede gulvspånplader, som for en billig penge giver en tungt og stabil bordplade.

Den gamle drejebænk var monteret med bræddebolte med hovedet på undersiden af bordet og møtrikker på oversiden. Den nye Stratos bordmodel har i stedet for gevindhuller i vangens fødder beregnet til montering af maskinskruer (Sætskrueer 3/8x64 UNC A2 DIN933) fra undersiden af bordet. Jeg anvendte skruer som var 64 mm lange og med gevind i hele boltens længde. De passede uden afkortning til arbejdsbordets tykkelse (44 mm)

Det betyder, at man ikke kan se, hvor hullerne i bordpladen skal bores, men er nødt til at måle sig frem til de rette positioner. Det lyder ret nemt, men min erfaring viser, at det slet ikke er så simpelt, som det lyder. Boltenes diameter er 9,2 mm og hullet 10,0 mm så det er ikke megen plads til unøjagtigheder.

For at undgå besværligheder, lavede jeg en 1:1 skabelon i 8 mm krydsfiner, som passede nøjagtig til bolthullerne. Skabelonen blev dernæst lagt på bordet og holdt fast i den rette position af et par skruetvinger. Endelig blev hullerne boret med at 10 mm metalbor styret af en holder til boremaskinen, som sikrer, at der bores lodret. Skulle der være andre, som står for at montere en Stratos drejebænk på et bord, er du velkomne til at overtage skabelonen (send en mail til: swr@seqtools.dk).

Montering af vangen på arbejdsbordet.
Drejebænken er således boltet fast til et meget solidt arbejdsbord fremstillet af to tunge, sammenlimede gulvspånplader fastskruet til murstensvæggen bagtil og støttet langs forkanten med 5 ben, fire langs den smalle bordplade og et enkelt ben under spidsen af trekanten. For en sikkerheds skyld er det femte ben holdt på plads med en tap, der passer i et hul i værkstedsgulvet.

Den trekantede udbygning af bordet, der vinkler drejebænken 45 grader ud fra væggen, gør, at man kan stå for enden af drejebænken under udhulningen af skålene. Sammenlignet med den gamle JET drejebænk, kan motorblokken på Stratos bænken forskydes (og drejes) på vangen, hvilket giver en endnu bedre arbejdsstilling når skålene udhules.

Sidste punkt på dagsordenen var så at få den uhåndterlige motorblok med frekvensomformeren og styreboksen flyttet fra carporten til dens endelige plads på vangen. Og så er det godt, at man er gift med en sej kone, der ikke er bange for at tage fat, når det gælder. Vi løftede tunge motorblok op i trillebøren og kørte det hele ind i værkstedet. Ved forenede kræfter fik vi løftet motorblokken på plads på vangen uden at beskadige ledningerne mellem frekvensomformeren og motoren.

Og så kunne vi omsider træde tilbage og betragte vidunderet:
Imponerende ikke sandt?
Manualen nævner, at strømforsyningen er 230 V - sikret med en 16 Amp sikring. Den kører imidlertid fint - ubelastet - med en 13 Amp sikring, men for en sikkerheds skyld har jeg monteret en stikkontakt sikret med en 16 Amp sikring. 

Erfaringer med Stratos drejebænken

 

Min trofaste JET 1220VS solgt

besøg siden 2014 =