Drejebænken - JET 1220VS...



Min første (men nok ikke den sidste) drejebænk er en JWL-1220VS med 6 faste hastighedstrin og variabel kontrol indenfor hvert af trinnene. Det er en meget solid og stabil maskine, men har to fejl:

Frihøjden er kun 150mm og drejebænken kan ikke køre baglæns.

Den korte pinolhøjde sætter en grænse for hvor store emner, der kan drejes. Selv med omhyggelig bearbejdning af træklodsen med en kædesav er det i praksis kun muligt at fremstille skåle med en maksimal diameter på ca. 250 mm.

At drejebænken ikke kan køre baglæns, gør den afsluttende slibning mere tidskrævende/besværlig. Træfiberne er tilbøjelige til at lægge sig ned i omdrejningsretningen under slibningen. Kan maskinen køre baglæns, vil fibrene rejse sig, så de nemt kan slibes væk.

Til en pris på kr 5.895,- vil jeg imidlertid mene, at der næppe findes mange alternativer på markedet, som kan konkurrere med min JET drejebænk.
















































































 

Monteringen af drejebænken på arbejdsbordet

JET 1220VS drejebænken med et grofttildannet fuglekirsebær emne.
Drejebænken er boltet fast til et meget solidt arbejdsbord fremstillet af to tunge, sammenlimede gulvspånplader.

Det viste sig i øvrigt, at det ikke var hensigtsmæssigt, når man vil dreje skåle, at drejebænken er monteret på selve det forholdsvis smalle arbejdsbord.

Det er vanskeligt, at foretage udhulningen af skålene uden at læne sig langt indover drejebænken/bordet for at kunne komme til med huljernene.

Derfor lavede jeg en trekantet udbygning på arbejdsbordet - som vist på det nederste billede - således, at drejebænken blev vinklet ud fra væggen så jeg kunne stå for enden af drejebænken under udhulningen af skålene.

Den trekantede udbygning er monteret på selve arbejdsbordet med to kraftige dørhængsler og kan nemt fjernes, hvis man har lyst til at dreje lange emner. Der findes en vangeforlænger, som kan monteres på enden af drejebænken, hvilket giver en drejelængde mellem pinolerne på mere end en meter.

Drejebænkens fundament
Det øverste billedet giver i øvrigt et meget godt indtryk af drejebænkens formåen. Selv med et stort, tungt emne som det her viste, er der ingen slinger i valsen. Drejebænken kører helt stabilt uden rystelser.

I det hele taget er jeg ret imponeret af den lille JET drejebænk. Den er meget stabil og håndterer uden problemer emner på helt op til 10 kg - og det uden at det hele er ved at ryste fra hinanden.

















































































 

Indbygning af omskifter til omløbsretningen

JET 1220VS drejebænkens hjemmelavede reverseomskifter.
Med en drejebænk, som kun kan køre forlæns er man nødt til at slibe mod omdrejningsretningen med håndkraft for at opnå en helt glat overflade .

Det hjælper lidt at fugte overfladen med vand eller sprit, som får træfiberne til et rejse sig. Den perfekte finish opnås imidlertid meget lettere, hvis drejebænken også kan køre baglæns.

Efter en del undersøgelser og spekulationer over motorens konstruktion (DC motor med permanente magneter) lykkedes det for nylig at eftermontere en omskifter på den elektroniske hastighedskontrol på drejebænken, så den nu også kan køre baglæns.

Det viste sig at være en forholdsvis enkel sag.

Selve motoren er en 0.7 KW motor med permanente stator magneter, så det var kun et spørgsmål om at finde de to ledninger til ankeret i kontrolboksen.

De to ledninger fra strømforsyningen til motoren blev forbundet til en krydsningsafbryder (anvendes normalt til korrespondancekontakter til 220 V belysning) således, at kontakten byttede om på de to ledninger til motorens kommutator.

Problemet kunne selvfølgelig også løses ved at anskaffe en større drejebænk med flere faciliteter; men det får vente til bedre tider.

















































































 

Drejebænken

Her ses drejebænken monteret på den trekantede udbygning af bordet. Dette gør det lettere at udhule skålene, idet den korte drejebænk tillader, at man kan stå for enden af drejebænken. Billedet er taget efter jeg flyttede udsugningsanlægget udenfor værkstedet for at slippe for støj og støv indendøre.
Af problemer har der egentlig kun været, at gevindet på det håndtag/skrue, som holder anlægget fast til støbejernsholderen, blev drejet over så armen blot drejede rundt uden at spænde anlægget fast.

Det blev ret nemt klaret ved at skære gevindet op til 8 mm (fra et eller andet engelsk gevind) og erstatte håndtaget med en bolt og en 13mm stjernenøgle.

Den oprindelige lampe der var monteret på drejebænken (og som lyste mig i ansigtet), har jeg fjernet og erstattet med to LED lamper med bøjelige arme.















































































besøg siden 2014 =