Fotografering af skåleneJeg har forsøgt på utallige måder, at fotografere de færdige skåle, så de fremtræder ligeså smukke som i virkeligheden. Som det kan ses på de to eksempler nedenfor, er det endnu ikke lykkedes særlig godt.

Der er to (mindst!) problemer, som jeg endnu ikke har fundet en løsning på: Belysningen af skålen er det ene og baggrunden nummer to.

Overfladen af de oliebehandlede skåle er silkeblank og reflekterer lyset - uanset om der bruges blitz eller der anvendes naturligt lys (udendørs).

Med hensyn til en passende baggrund, bør den være neutral og gerne i en farve, der er forskellig fra skålen. Havebordet af vejrbidt teak er ikke helt umulig, så det bliver nok havebordet, der kommer til at danne baggrund for billederne (hvis jeg ikke finder en endnu bedre løsning).

 

Fotografering - Problemer...

Hvis jeg skal gøre mig håb om at sælge skåle på nettet, skal billederne af skålene naturligvis være helt perfekte, så skålene fremtræder lige så smukke på billedet, som de er i virkeligheden.

Dette problem illustrerer i øvrigt meget godt, at det hjælper ikke med perfekte redskaber (et Nikon D7100 og et Panasonic DCM FZ150), hvis man ikke mestrer kunsten. Så der skal flere, mange flere forsøg til, før jeg er klar til at åbne min skåleforretning på nettet.

Seneste nyt (22. februar 2015): Har anskaffet mig et 150 x 150 x 150 cm hvidt fototelt (Walimex) som forhåbentlig kan sikre blødt lys til skålene. Nu mangler jeg bare, at finde nogle passende lyskilder...

...det viste sig desværre, at heller ikke fototeltet med to LED projektører var løsningen på mine problemer med at fotografere de færdige skåle. Så jeg holder en pause med fotograferingen - og håber på et mirakel...

Den - indtil videre - første skål af Taks, fotograferet udendørs på havebordet en overskyet dag.
To skåle af svampeangrebet Bøg fotograferet på vores spisebord med en stor blitz.
 

Fotografering - Løsninger...

Efter et utal af forsøg er det omsider lykkedes mig, at fotografere skålene, så de fremtræder lige så smukke, som de er i virkeligheden.

Skulle der være andre, som har kæmpet med fotograferingsproblemer følger her min opskrift på skålefotografering samt efterbehandling af billederne:
Belysning, eksponering etc
Belysning: Samtlige billeder i galleriet er taget med et Nikon D7100 kamera på gråvejrsdage på vores havebord af vejrbidt, lysegråt teaktræ. Der er anvendt en lille blitz (Nikon Speedlight SB 400) monteret på kameraet som suppleringslys.

Billederne er taget med fast blændeindstilling på 1/32 (Stilling "A" på kameraet) og auto-eksponering styret af en trådløs udløser. Opløsningen var 6000x4000 pixel. Kameraet var monteret på et stativ under alle optagelserne.
Efterbehandling
Efterbehandling: Efter optagelserne blev billederne efterbehandlet i Photoshop (version C2) på følgende måde: Først blev billeder beskåret så skålen fyldte en passende del af det færdige billede. Størrelsen blev derefter justeret til bredde = 800 px (højden lod jeg være, som den var efter beskæringen).

Dernæst blev kontrasten korrigeret med "Automatisk kontrast" funktionen. Der er selvfølgelig også muligt, at justere kontrasten manuelt for hvert billede; men gevinsten er marginal. Photoshop rammer ret perfekt stort set hver gang.
Smart skarphed/Smart sharpness
Endelig blev hvert billede filtreret med Photoshops Smart skarphed funktion, som virkelig udretter mirakler. For andre fotonørder var indstillingen for Smart skarphed: Grundlæggende, Indstillinger = Standard, Mængde = 44%, Radius 1,8 pixel, Fjern Linsesløring.

Efter første behandling kan efterfølgende doser Smart skarphed gives med CRTL+F shortcut.

Billeder herunder illustrerer effekten af Smart skarphed funktionen. Den originale optagelse ses i øverste venstre hjørne. Billeder i samme kolonne viser henholdsvis 1 og to doser af Smart skarphed. Øverst i højre kolonne er anvendt tre doser med fire og fem doser Smart skarphed nedenunder. Jeg anvender selv i de fleste tilfælde to doser Smart skarphed.

Skål af Ahorn. Billedet er efterbehandlet med fra 0 til 5 doser af Photoshop funktionen Smart skarphed. De to kolonner læses fra top til bund. Det originale billede er i øverste venstre hjørne og billedet, som er behandlet med 5 doser, nederst til højre.

Gode ideer efterlyses
Som afslutning på dette punkt vil jeg gerne pointere, at de ovenfor beskrevne løsninger naturligvis ikke er de eneste, der virker. Det er kun en fremgangsmåde, som jeg efter temmelig mange forsøg er nået frem til. Jeg er imidlertid altid på jagt efter forbedringsforslag, så har du ideer til forbedring af min model for skålefotografering, er du mere end velkommen til at sende mig en mail.

 

Schutterstock

Har du lyst til at se nogle af mine lidt mere succesfulde billeder, kan du finde min egen portefølge af censurerede fotografier på det kommercielle website: Shutterstock website.

Fotograferer du selv, er det meget lærerigt, at forsøge at sende dine billeder til Shutterstock (www.submit.shutterstock.com). De er meget strenge og accepterer kun absolut fejlfri billeder. Så hvis du selv forsøger at oploade nogle af dine "mesterværker" vil du sandsynligvis opleve, at du får en del af dine mesterværker, i hovedet igen. Jeg selv har en succesrate på ca. 50%.

Det er imidlertid en ret god måde, at lære lidt om fotograferings ædle kunst, idet hvert af de forkastede billeder ledsages af en kortere eller længere forklaring på, hvorfor billederne ikke blev godkendt.

Et af de ca. 50 billeder som jeg har fået antaget på Shutterstock.
 

Løsningen...?

Efter flere forsøg på at fotografere mine skåle end jeg bryder mig om at tænke på, er der måske endelig lidt lys for enden af tunnelen.

Jeg har opgivet indendørs fotografering med kunstig belysning. Uanset hvilken opstilling af lamper jeg har forsøgt mig ender det altid med en kraftig refleks inden i skålen. Det er måske ikke så overraskende, at den blanke inderside af skålen virker som en parabol, der samler lyset i en større eller mindre stærkt lysende plet, der helt overskygger skålens inderside.

Nu er jeg ikke en person, der hurtigt giver op, når tingene ikke flasker sig; men med fotograferingen var det meget tæt på. Og imens jeg har leget med kameraet hober skålene sig på på mit lager.

I dag (17. januar 2017) forsøgte jeg mig endnu engang udendørs med min kone, Ninas hjælp at tage billeder af et par af de seneste skåle, én af Taks og én af Valnød fra den seneste serie.

Det viste sig, at den overskyede januarhimmel sammen med et fint snelag gav det helt perfekte lys. Jeg havde ikke gjort mig nogen anstrengelser for at finde en passende opstilling, men bad Nina om at holde skålene i forskellige vinkler, mens jeg tog billederne "på fri hånd". Resultatet kan du se på de to billeder herunder med de to tilhørende slideshows.

Et af fotografierne fra hvert af de to slideshow, som viser resultaterne af vores udendørs fotoeksperimenter. Skålen til venstre er af Taks (slideshow Taks) og den til højre af Valnød (slideshow Valnød).

Læg mærke til på billedserierne, at der næsten ingen reflekser ses fra skålene - og at hånden, der holder skålene - efter min mening - ikke i nævneværdig grad forstyrrer skålen, snarere tværtimod...
Lidt lommefilosofi...
Det er meget tilfredsstillende, at jeg nu kan komme lidt videre med salgsafdelingen af hjemmesiden. Som jeg adskillige steder rundt omkring på hjemmesiden har filosoferet over, er det en helt essentiel forudsætning for salg af skålene på nettet, at fotografierne giver et sandfærdigt indtryk af skålene.

Når den fysiske berøring af skålen ikke er mulig, mister man et meget vigtigt salgsargument, som et nok så vellykket foto kun i nogen grad kan erstatte.

Det gælder især, når man som jeg ikke fremstiller kunstgenstande til udstilling på kundens hylder og borde (som formentlig i forvejen er optaget af diverse andre ting og sager), men skåle, der er beregnet til at anvende i den daglige husholdning.

besøg siden 2014 =